Tareq Taylor – Kvalitet som lönar sig

Det är tredje gången vi möts för en intervju men det hade lika gärna kunnat vara den första. Heter man Tareq Taylor har man alltid något nytt på gång och det är ingen risk för brist på samtalsämnen. Just det här samtalet kom
att kretsa mycket kring stekpannor. Och mat som lagas från grunden.

Text: Marie Arpnäs / FOTO: Gustaf Waesterberg

Det har blivit några kändisintervjuer under närmare tre decennier. Vissa väcker lite mer avund i vänkretsen än andra. En sådan är Leif GW Persson, en annan racerföraren Marcus Ericsson samt Sarah Sjöström, för att nämna några. Men frågan är om inte Tareq Taylor är den som får flest att vilja byta jobb med mig. Jag tror inte den människa är född som inte gillar Tareq. Och skulle man vara minsta lilla osäker på vem denne mångsysslande entreprenör är har man inte tittat på tv, läst en tidning eller haft internet de senaste tio åren. Vår huvud-
person är överallt. Utan överdrift.

– Jag får ofta höra att jag gör så mycket, säger Tareq när vi möts på Convendum i centrala Stockholm. Det kommer jag kanske också tycka den dag jag sätter mig ner och blickar bakåt, men jag gör bara sådant som jag kan, som jag brinner för, som är roligt och som utmanar mig.

– Samtidigt finns det en fara i att göra för mycket. Jag hade troligen kunnat tjäna en bra slant som influencer, men då är risken stor att jag är intressant och ”het” i 15 månader. Sedan är jag ersatt av någon annan, slut och borta. Jag vill hålla länge och den där digitala ekonomin är jag inte alls bekant med. Det är kul och spännande men det är inte jag. Jag är alldeles för analog, säger Tareq och skrattar. Sitt signaturskratt som man lärt känna via teverutan.

Det analoga tänket som Tareq har, där som han säger ”moroten ska ner i soppan”, är inget hinder för att han ska imponeras av unga människor som inte har fastnat i ett systemtänk.


Maten é klar

Vi pratade en hel del mat, vin, resor och medverkan i diverse teveprogram sist vi sågs. Bara veckorna innan har vi mötts på finalen av Årets Kock, där han axlade rollen som konferencier ihop med tidigare Årets Kock-vinnaren Jessie Sommarström. Som vanligt med ett leende och extremt goda matkunskaper. Jag kan inte låta bli att än en gång kommentera hans vinst i Kockarnas Kamp, där han tog sig till programmets final med flest medaljer i programmets historia.

– Det är många som kommenterar den där vinsten, säger Tareq och är helt befriad från skrytsamhet. Jag tävlar ju inte i mat så det var kanske förvånande att jag tog hem så många medaljer. Det var bara kul att vara med, segern var en bonus.

En person som är så allmänt känd vill man gärna hitta mer ”dolda” vetskaper om. Tareq själv brinner för ett par projekt som vi därför lägger extra fokus på den här gången.

– Jag startade två företag strax innan pandemin, ONEPan som är världens första cirkulära stekpanneföretag och ”Maten é klar” som tillagar färdigrätter helt utan tillsatser. Jag ville försöka göra något utanför boxen, något som har en betydelse.

Tareq berättar att han kontaktats av flera företag som velat samarbeta med hans namn och varumärke, men som inte kunde erbjuda den kvalitet som Tareq var ute efter. ”Vi kan inte göra det du önskar, det är matlagning. Vi blandar vätskor.” Den typen av svar och lite djupdykningar i matindustrin blev en ögonöppnare, inte minst kring arbetet med att skapa en från grunden lagad god färdigmat, utan konserveringsmedel och artificiella tillsatser och alltid med färska råvaror.

– Många andra länder har en manuell matproduktion medan Sverige har en industriell produktion. Det investeras i svindyra pastakokningsmaskiner till exempel som bara gör just det. Kokar pasta. När man istället kunde satsa på en enklare maskinpark och mänsklig personal.

– För mig är normal matlagning färsktillagade råvaror i ett kök, men det går inte ihop med industrin. Traditionellt är färdigmat som ett legobygge där köttbullar kommer från ett ställe, sås från ett annat och potatis från ett tredje. Allt monteras i slutändan ihop för att bli en färdig rätt.

Mat utan fusk

– Alla upptäckter och insikter ledde till det självklara beslutet att laga äkta mat utan fusk och e-ämnen, i ett riktigt kök med mänsklig arbetskraft. Det visade sig vara en tät djungel att ta sig igenom bara för att hitta bra råvaror utan e-ämnen och man har lärt sig hur svårt det är att vara en liten aktör på marknaden. Samtidigt måste det finnas utrymme för små aktörer som brinner för sin sak.

Tareq inser att den industriella matlagningen har många för- och nackdelar och att det är lätt att göra mängder av mat. Dock helt byggt på maskiner utan manuell kraft och i slutändan paketeras något som liknar mat, som Tareq uttrycker det.

– Vi har en masskonsumtion in absurdum och det gäller mycket annat än mat också. Jag vill både hoppas och tro på kvalitet hela vägen. Jag som skåning jämför gärna med Danmark, som inte har någon moms på ekologiskt. Där satsar man på god hälsa och vi borde kunna göra detsamma här hemma.

– Kvalitet innehåller inget fusk. Bra mat och råvaror har en god hälsoeffekt som är bra för allt. Sådana produkter bör promotas av alla anledningar. Inte minst för att gynna folkhälsan och det är det vi vill lyfta fram med Maten é klar.

Cirkulära stekpannor

Att Tareq brinner för den goda, hälsosamma vardagsmåltiden med mat lagad från grunden råder det inga tvivel om. Då han startade företaget tillsammans med några vänner var tanken att kunna hjälpa de som inte har tid, lust eller möjlighet att laga bra mat själva.

– Egentligen började Maten é klar med målet att måna om våra äldre. Jag minns ett demensboende där jag fick höra att någons pappa ätit rotmos och fläsklägg från oss, och att han varit riktigt glad för att han fått så god mat. Det värmer! Under pandemin gav vi dessutom bort mycket mat till vården bland annat för att vi tycker det finns ett likhetstecken mellan bra mat och livskvalitet.   

När vi ändå pratar hälsa och ohälsa landar samtalet i en stekpanna. Många kända kockar har satt sitt namn på diverse köksredskap och verktyg och man kan nästan gissa att de inte alltid har varit så engagerade i arbetet bakom kulisserna. Det gäller inte Tareq.

– Vi måste våga prata om PFAS och vad det kan ställa till med. Från och med februari 2023 har EU har beslutat att förbjuda ett par hundra PFAS-ämnen. PFAS-ämnen är mycket svårnedbrytbara i miljön och det har inte minst via läckaget i Kallinge visat sig att dessa ämnen är skadliga för hälsan.

Fallet som Tareq nämner, Kallingemålet, prövades i Högsta Domstolen då ett stort antal personer stämt ett kommunalt bolag på grund av PFAS i deras dricksvatten. Kort efter vårt möte kom HD med sitt avgörande och ger de drabbade rätt till skadestånd.

– Återigen med hälsan i fokus har vi tagit fram ett sortiment av stekpannor och stekplåtar utan tillsatt PFAS, OnePan. Allt är gjutet av återvunnen aluminium som ger en jämn värmefördelning över hela stekytan och när non-stickbeläggningen slits ut och man står i färd med att kassera och köpa nytt återställer vi ytan till nyskick.

– Vi utmanar systemet genom att göra engångsprodukter till flergångsprodukter. Varför köpa giftiga non-stickprodukter som används och sedan kastas bort, när man kan göra det giftfritt och cirkulärt och skapa en stekpanna som håller hela livet? Nu har vi gjort det och kan stoltsera med världens enda PFAS-fria cirkulära stekpanna.

Skåning i Nacka

För Tareq som har bott i ett kök större delen av sitt liv och alltmer engagerar sig i miljö och hälsa var tanken med OnePan mer självklar än främmande. Han berättar att de i början försökte restaurera befintliga stekpannor men att de slog sig och inte höll för framtida bruk.

– Vi fick gå tillbaka till riktiga material och riktiga kärnvärden. Det är både ologiskt och dumt att slänga helt och fungerande material som gjutet aluminum och snidade handtag i rostfritt stål så fort non-stickbeläggningen blir utsliten. Därför uppfann vi naturliga non-stick-produkter som går att återställa till nyskick, om och om igen. Så kallad Re-Coat.

– Det har varit en sinnessjukt svår resa men vi har lyckats med det vi ville, att utmana systemet och att göra något cirkulärt för nutid och framtid. Vi har skrivit stora kontrakt och levererar även cirkulära stekpannor till industrin.

– Det är inte så ofta jag pratar om de här två företagen i intervjuer, men arbetet med Maten é klar och OnePan kan vara det viktigaste jag gör och det jag jobbar hårdast med. Jag vill kunna bevisa att kvalitet lönar sig i slutändan och jag vet att vi står för hög kvalitet hela vägen.

Tareq nämner att de även har utvecklat en egen färg för stekpannorna, giftfri såklart, och tycker själv att han gett sig ut på en spännande resa med de här två livsverken. Vi pratar även om Studio2, för film, podd och foto, som Tareq startat i Malmö ihop med sin partner Sofia Ståhl, Pontus Welander och Andreas Troedsson. Dessutom driver han restaurang Kockeriet i samma stad och roddar med totalt sju företag. Men han bygger bo i Nacka, Stockholm.

– Nacka är fantastiskt fint och det känns kul att bo i huvudstaden. Men nej, jag kommer aldrig att kalla mig stockholmare, säger Tareq och skrattar. Jag är i Malmö ungefär varannan vecka och står då på golvet och i köket på Kockeriet. Det är och kommer alltid att vara en viktig plats för mig.

Vi möts av många nyfikna blickar under vår plåtning på kontorshotellet. Tareq hälsar på alla som passerar och vi förvånas inte över att han är bekant med flera av dem. Att kalla Tareq Taylor för folkkär är ingen komplimang. Det är ett faktum.

Föregående
Föregående

Bubblande hantverksdryck

Nästa
Nästa

Stefan Sjöstrand, Skistar – Med gästen i fokus