Lätt att gilla Leth

I våras var Franz Leth på besök på Österrikes ambassad där han presenterade årgång 2022 av Grüner Veltliner Familien Reserve. Läs gärna vidare om vinerna med den nya årgången 2022 som precis landat på Systembolagets hyllor.

Österrike står för ungefär en procent av världens vinframställning men är ändå ett stort vinland. Familjevingården Leth är inne på den tredje generationens vinmakare men har lyckats att ta plats i svenskarnas och världens hjärtan. Kanske är det de friska, fruktiga och lättillgängliga vinerna samt det skäliga priset? Ekologiska viner med handskördade druvor utan kemikalier och bevattning kan vara ytterligare en orsak.

Vin i Wien

Bara en knapp timme, cirka 60 kilometer utanför Wien, ligger Fels am Wagram. Där odlar familjen Leth vin sedan 1960-talet med start av Franz och Barbara. Idag leds vingården av tredje generationens Franz Leth junior. De flesta inom familjen jobbar i vinföretaget och alla sägs älska vin. Vingårdarna är till 100 procent ekologiska och det är en viktig resa enligt Franz Leth, att inte bara måna om vinerna utan även om framtiden.

Druvor

Grüner veltliner är familjens mest odlade druva och det var med just grüner veltliner som Weingut Leth tog plats på de svenska Systembolagshyllorna 2007. Det är också Österrikes mest odlade druva och står för ungefär en tredjedel av landets odlingsareal. Riesling är också en viktig druva som representeras i flera av de viner som finns i Sverige. Den senaste tiden har familjen Leths röda viner utökats och står nu för mer än 25 procent av druvorna som odlas. De druvor som ingår hos de röda vinerna är bland annat zweigelt och blauburgunder (pinot noir).

Det våras för österrikiskt vin

Vin har odlats i Österrike så långt tillbaka i tiden som cirka 700 år före Kristus. 795 f. Kr. tillät Karl den store vinbönderna att ha egna utskänkningstillstånd. Samtidigt höjde han kvaliteten genom att urskilja druvor med högre samt lägre kvalitet. Under 1000-talet exporterades vin över hela Europa och tidigare hade klostren som uppgift att odla druvor utmed floden Donau. På 1500-talet var vinodlingsarealen ungefär tre gånger så stor som den är idag, som är närmare 50 000 hektar.

På 1980-talet drabbades hela vinlandet av en skandal. Det var några vinmakare som tillsatt glykol (dietylenglykol) till de söta vinerna för att de skulle smaka extra sött och gott. Glykol är hälsovådligt och exporten av österrikiskt vin sjönk som en gråsten. Även om halterna var låga och ingen egentligen skulle bli sjuk var katastrofen ett faktum. Resultatet blev att Österrike har en av världens striktaste vinlagstiftningar. ”Inget ont som inte för något gott med sig”, menar Franz Leth.

Under de senaste decennierna har kvaliteten hos de österrikiska vinerna skjutit i höjden liksom exporten. Familjen Leth exporterar så mycket som 80 procent av sina viner och Sverige är en av deras viktigaste marknader.

Föregående
Föregående

Stefan Sjöstrand, Skistar – Med gästen i fokus

Nästa
Nästa

Catena Zapata – högpresterande viner