Spanska bubblor en framgångssaga

Det lackar mot vår och sommar. Högtidernas, festernas och grillkvällarnas favoritårstider. Man kan inte låta bli att tänka på något svalt, gott och bubblande i glasen och tycker man att ölen känns för given och champagnen ”för mycket” – välj cava!

Vi var där bara någon vecka efter att de öppnat. Hotellet vid den italienska Rivieran med bassänger på in- och utsidan, tusen kvadratmeter spa, flera restauranger med äkta napolitansk pizza, Penthouse-sviter och piazza med en välfylld bar. 

Nej, nu skojar jag. Geografiskt var vi långt från Italien men känslan var där. Fotografen Gustaf och jag åkte mindre än en halvtimme från Stockholm city och hamnade i Södertälje. Vid vattnet och med utsikt ligger Ad Astra by Elite. Det nya destinationshotellet som lockar gäster från när och fjärran. 

– Välkommen till Sveriges och Storstockholms senaste tillskott på hotellkartan! hälsar Steffen Sander och möter oss i lobbyn. Du är inte ensam om att relatera till Rivieran, vilket var vår tanke när vi skapade Ad Astra by Elite. Vi vill locka med känslan av medelhav, Italien och södra Frankrike – utan att behöva lämna Sverige. 

Det är konstigt ändå att så många ännu inte kan skilja bubbel från bubbel. Jag får själv ofta ett glas prosecco i handen med kommentaren ”du som gillar bubblor”. Visserligen sant, men allt är inte gott som bubblar. Får jag välja faller valet ofta på cava, det mousserande vinet från Spanien som tillverkas enligt Metodo Tradicional, vilket betyder “traditionell metod”.

Metodologi Tradicional är en process som liknar den som används för att göra champagne, men med skillnader i druvor och geografiskt ursprung. Processen börjar med att man pressar druvor och fermenterar musten i ståltankar. Därefter tillsätts en blandning av jäst och socker till musten, vilket startar en andra jäsning inne i flaskan. Under denna andra jäsning bildas koldioxid, som ger vinet sina karakteristiska bubblor. Efter att vinet har åldrats i flaskan i minst nio månader tas sedimentet bort genom degorgering. Och vad är det då? Jo, det är metoden som används för att avlägsna jästceller och sediment från flaskan. Det går till så att man snabbt fryser vinet i flaskan vid korken, varvid en ispropp bildas där sedimentet samlas. Flaskan öppnas och isproppen, som innehåller jästcellerna och sedimentet, tas ut. Vinet tappas därefter upp och korkas igen. Resultatet är en ren, klar och bubblig cava.

Från stilla till bubblande vin

Freixenet och Metodo Tradicional är nära förknippade, då Freixenet var en av de första producenterna av cava som använde sig av denna teknik. Freixenet är fortfarande en av de största och mest kända producenterna av cava i världen med drycker som finns tillgängliga i många länder runt om i världen. Freixenet grundades 1861 av Pedro Ferrer i Penedès-regionen i Katalonien, Spanien. Pedro Ferrer kom från en familj av vinodlare. Han började sin egen karriär inom vinindustrin tidigt och arbetade på flera vingårdar innan han grundade Freixenet tillsammans med sin fru Dolores Sala 1861.

Paret började sin verksamhet med att producera stilla vin, men när de insåg potentialen i mousserande vin började de tillverka cava. Det tog inte lång tid för Freixenet att bli en av de största cava-producenterna i världen och Pedro Ferrer spelade en viktig roll i företagets framgång.

Pedro Ferrer var en visionär entreprenör som var mycket intresserad av tekniska innovationer och förbättringar. Man kan lätt kalla honom för en pionjär inom cava-produktionen och han uppfann flera nya tekniker som används än idag, bland annat en maskin för att degorgera cava och en metod för att kontrollera temperaturen vid jäsning av druvor.

Pedro Ferrer ledde företaget under många år och dog 1914. Hans namn och arv lever dock vidare i Freixenet, som fortfarande är ett familjeägt företag under ledning av ättlingar till Ferrer och Sala-familjerna. Freixenet är särskilt känd för sin Cordon Negro-cava, som är en av de mest sålda mousserande vinerna i världen. Även vi svenskar gillar Freixenet Cordon Negro, som har funnits tillgänglig på Systembolaget i många år.

Prisad och omtyckt cava

Freixenet grundade sitt svenska dotterbolag tidigt åttiotal och har etablerat sig som en av de främsta leverantörerna av mousserande vin till den svenska marknaden. Vi kikar lite extra på Freixenet Cordon Negro Organic, som med sin svarta etikett och Freixenets emblem symboliserar både elegans och kvalitet. Cavan är gjord på en blandning av de lokala druvsorterna Macabeo, Parellada och Xarel-lo, som alla odlas ekologiskt. Vinet har en frisk och fruktig smak med inslag av gröna äpplen och citrusfrukter samt en liten sötma balanserad av en frisk syra.

Freixenet Cordon Negro Organic är certifierad som ekologisk av EU, vilket innebär att druvorna odlas utan användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Cavan har vunnit flera priser och utmärkelser, inklusive guldmedalj vid den prestigefyllda International Wine & Spirit Competition (IWSC) och silvermedalj vid Decanter World Wine Awards.

Freixenet har ett starkt miljöengagemang och arbetar för att minska sin miljöpåverkan genom att använda förnybar energi, minska vattenförbrukningen och använda återvinningsbara material i förpackningen. Om det har bidragit till dryckernas popularitet låter vi vara osagt, men Freixenets cava uppskattas av svenska konsumenter. Inte minst på grund av kombinationen hög kvalitet och rimliga priser. Dessutom passar cava utmärkt som aperitif, för mingel vid högtider och fester, men även som måltidsdryck till lättare maträtter så som skaldjur, fisk och sallader.

– Tack vare de stora företagen här i staden, inte minst AstraZeneca, kommer det hit många utländska gäster. Vårt fina Vana Spa är kopplat till en tid i slutet av 1800-talet då Södertälje var en badort för välbärgade 08:or. Sedan dess har det inte funnits något spa här, så nu har vi åter satt Södertälje på kartan som en lockande spa-ort. 

– Södertälje är en stad med 100 000 invånare men det är ett stort underskott på nöjessidan. Nu har vi via Ad Astra by Elite skapat en destination för både den lokala gästen som vill äta gott på en restaurang som håller en hög internationell nivå, boka en spa-behandling, ta en drink i La Piazza eller en fräsch gelato på innergården – och för den långväga resenären som vill checka in för en skön medelhavsvistelse med familj eller vänner. Penthouse-sviterna är populära kan jag säga. 

Att Steffen Sander är både eldsjäl och entreprenör råder det inga tvivel om. I mer än halva sitt liv har han haft hotell i sitt dna. Något säger mig att det kommer förbli så.  

Föregående
Föregående

Catena Zapata – högpresterande viner

Nästa
Nästa

Bella Porcile Naturbegåvning i baren