Från frimärke till flaska

Lena Philipsson sitter vid ett bord och testar olika vita cava.

Hon behöver inte presenteras, Lena Philipsson. Alla, och då menar vi alla, vet vem den svenska sångfågeln från Vetlanda är. Att hon har satt sitt namn på en flaska är kanske inte lika välbekant. 

Man börjar ändå med att kortfattat presentera en huvudperson, även om det är överflödigt. Vi kallar henne Lena PH, men då hon 1986 klev ut ur teverutan och in i det svenska folkets tevesoffor var det en ung okänd småländska vid namn Lena Philipsson som tog ton. Programmet var Melodifestivalen och låten hette ”Kärleken är evig”, resten är välkänd historia. 

Nu är det inte musik vi pratar med Lena om. Vi träffar henne på ett exklusivt mingel på Lydmar Hotel i Stockholm, där hon själv valt att bjuda in gäster och vänner i en hotellsvit. ”För att det ska kännas som hemma”, som hon säger. Orsaken till minglet är cava. Cava PH Style. 

Kallar man sig för vinmakare när man har släppt ett eget vin? 

– Nja, det vet jag inte men det är ju trevligt att andra kallar mig för det, säger Lena och ler. Jag tycker om vin, gärna Pinot Noir, men är ingen vinkännare. Går jag på restaurang gillar jag inte att leta i vinlistan efter något gott att dricka, jag vill bli rekommenderad efter egna önskemål. 

– Cava känns enklare och säkrare än stilla vin. Dessutom är kopplingen premiärer, röda mattan, fest och bubbel given. 

Cavaproducent med kulturintresse

I samarbete med den svenska vinimportören Wine Affair föll valet på just cava och den välkända producenten Perelada i nordöstra Spanien. 

– Ska jag sätta mitt namn på en cava vill jag att den ska komma från ett riktigt etablerat vinhus och just därför föll valet på Perelada, som är en av de mest kända cavaproducenterna i världen.

Du hittar Perelada i Empordà-Costa Brava i nordöstra Spanien, intill gränsen mot Frankrike. På 1920-talet köptes slottet av Miguel Mateu Pla, som behövde gott om plats för sina stora samlingar av antikviteter och konst. När han insåg vilka djupa kulturrötter vinodlandet hade i området startade han det vinföretag som nu leds av hans dotterson, Javier Suqué Mateu.

Perelada gör både stilla och mousserande viner av högsta kvalitet. Ägarfamiljen har ett fortsatt stort kulturintresse och på slottet finns även ett konstmuseum.

– Jag har själv besökt Perelada på slottet utanför Barcelona. Deras goda rykte och deras historia av att satsa på kultur, framförallt på musik, gjorde att vi kändes som ”a perfect match”. Gamla vanor möter ny arkitektur och allt är snyggt och vackert. 

Lena Philipsson står vid ett träd med ett glas cava i handen och ser ut över vingården och havet.

– De arrangerar konserter varje år och Eugene som jobbar på Perelada hade mig på sin spellista och engagerade sig till och med i utseendet på flasketiketten. Så då kändes ju allt naturligt och självklart, säger Lena och skrattar. 

Perelada och deras slott har flera gånger hyllats inom vinvärlden. Bland annat fick deras nya vineri utmärkelsen ”Bästa upplevelse inom vinturism i Spanien 2023” av The International Wine Challenge. 

Nyfikna mässbesökare

Vad gäller namnet och etiketten på flaskan har Lena själv varit involverad och i samarbete med en reklambyrå föll valet på en enkel och tydlig etikett, Cava PH Style.  

– Jag ville inte ha mitt ansikte på flaskan men tydligheten är viktig för mig. Det ska synas på långt håll vad det är för dryck. Gärna sticka ut lite. 

– Jag har varit med i hela designprocessen och jag hoppas att de som dricker bubblet liksom jag tycker att slutresultatet blivit fint. Mitt mål var att skapa en stilren men samtidigt festlig design som passar alla. En flaska – och ett innehåll – som jag kan vara stolt över att dela med vänner och bekanta. 

Lena Philipsson står i svart kostym mot svart bakgrund och håller upp sin flaska cava-vin.

När vi pratar med Lena är hon inne i en intensiv period av dryckesmässor. Att delta på sådana tycker hon är en självklarhet. 

– Det vore mer onaturligt att inte visa upp sig när man har engagerat sig för att få fram en dryck som ska tilltala min publik. Det är en helt ny erfarenhet för mig att stå i en monter och servera vin, och det är jättekul! 

Lena berättar att det finns två sorters besökare, kopplat till hennes närvaro. Den sort som kommer dit och kommer fram för att hon är där och den som inte kommer fram för att hon faktiskt är på plats. 

– Det är en mix av nyfikenhet och blygsel, men jag tycker det är otroligt roligt – och viktigt – att folk kommer fram och tycker att cavan är god. Jag är nöjd med resultatet och då vill jag såklart att även konsumenten ska vara det. 

– Det roligaste är när någon kommer tillbaka och lite förvånat säger att ”din cava är ju faktiskt bra”. Som att det inte riktigt förväntas av så kallade kändisviner. 

Öppnar för fortsättning

Lena har hög integritet och har aldrig fläkt ut sitt liv i media. Hon har skrivit bok på sina egna villkor, ”I händelse av min död”, som är en samling uppriktiga, roliga och berörande texter om artistlivet, tidens gång, ensamheten och den ständigt närvarande kreativiteten. Hennes kliv in i vinvärlden var det därför få som kände till innan lanseringen var ett faktum. 

– Jag pratade inte direkt om det förrän cavan skulle släppas. Men jag tvekade inte när möjligheten dök upp. Det kändes som ett kul vid-sidan-om-projekt som ändå har stark koppling till mitt artistliv och röda mattan.

Lena nämner sin vän Åsa Nathell som också har varit involverad i projektet och att det är deras första jobb tillsammans. Ihop med importören finns det också diskussioner om en fortsättning i vinvärlden. 

– Det är ju en djungel av druvor och drycker och ingen har väl egentligen varit beredd på att allt skulle gå så fort med cavan. Vi finns till exempel redan på hyllorna på flera Systembolag och har mötts av ett otroligt bra gensvar. Även den griniga finsmakaren verkar tycka att Cava PH Style är okej, vilket känns hedrande och kul. 

– Ska vi göra en fortsättning måste det fortfarande vara något som jag tycker om och kan stå för. Men nu fokuserar vi på cavan. Ett bubbel som passar för alla festliga sammanhang men samtidigt har en prislapp som är överkomlig för de flesta, avrundar Lena Philipsson och tillägger att hon börjat skriva nytt material vid datorn. 

Vi känner oss lugnade med beskedet att Lena ännu skapar musik. Att hon har satt sin signatur på både ett frimärke och en vinflaska är bara ytterligare några meriter på listan fylld av kreativitet. 

Föregående
Föregående

Kryssa ljudlöst i Norge

Nästa
Nästa

Pontus Frithiof Personalen är nyckeln till framgång