”Jag kallar mig fantasitör”

För väldigt många människor, flera miljoner till och med, behöver Musse och Helium ingen närmare presentation. De båda syskonmössen trollbinder barn i alla åldrar och bokkaraktärerna har dessutom varit på Sverigeturné och förbereder sig nu för filmpremiär. Vi möter deras skapare, Camilla Brinck, över en LUS. Lunch utan slut.

Text: Marie Arpnäs / FOTO: Lindrizia AB och Josefine Thelin 



När man inte har småbarn längre känns åren med barnböcker avlägsna. Det lästes oerhörda mängder med böcker i mitt eget flickrum och sonen har alltid varit lite av en bokmal. Att höra hur populära dessa böcker om mössen Musse och Helium är – långt in på 2000-talet – är därför extra roligt för någon som vurmar för läsning på papper. Den så kallade printdöden är långt ifrån en sanning.

– Vad kul att du har tid att ses och prata om mina bebisar, säger Camilla Brinck med ett leende när vi möts på hotellrestaurangen mitt i Stockholm city.

Bebisarna är tvillingarna Musse och Helium, men de är inte med på lunchträffen. Eller jo, de är i allra högsta grad närvarande då samtalet större delen av tiden handlar om mössen. Inte bara om karaktärerna specifikt utan mer vad böckerna har gjort för dess läsare. Och för Camilla.

– Det känns fortfarande lite konstigt att sitta och prata om sitt författarskap när man gick i skolan med dyslexi och trodde att man var korkad. Det är också just därför det känns viktigt att få förmedla till andra – framför allt barn – att mycket är möjligt.

Vi beställer in en köttbit och tonfisk medan samtalet rinner fram, som det lätt gör när kreatörer möts. Eller fantasitör, som Camilla kallar sig själv. ”Någon som inte begränsar sitt sinne, utan använder sin fantasi för att nå sina drömmar och mål i livet”. Adderar man fler titlar väljer hon storyteller, entreprenör och kreatör. Då vet vi att hon har ett långt artistliv bakom sig också som sångerska, låtskrivare, producent och DJ.

– På något vis har jag väl språket i mig, även om jag hade det kämpigt i skolan, läste långsammast av alla och hade svårt att få bokstäverna att inte hoppa runt i böckerna. Det har blivit lite av min mission att visa att den gamla sägningen ”övning ger färdighet” faktiskt stämmer. Jag har övat jättemycket på att läsa och skriva. Och nu skriver jag min nionde bok.

– Du och jag skriver säkert inte helt lika, fortsätter Camilla. Det här med kommatecken till exempel, som korrekt pausar skrivande och läsande, det funkar inte för mig för man pratar inte med komma. Musse och Helium gör det definitivt inte och det är här jag har musiken med mig när jag skriver. Jag vill att texten ska flyta som musik, inte stanna upp på grund av grammatik.

Uppenbarelse i musikstudion

2016 började resan med de båda mössen. Som mycket annat i livet av en slump.

– Min plan var att ha artisteriet och låtskrivandet som mitt yrke. Redan som fyraåring hade jag bestämt mig för att jag skulle bli artist och låtskrivare. Jag kämpade målmedvetet med den ambitionen i hela mitt liv tills jag en dag hade fem av de största skivbolagen som ville signa mig. Däremot tog jag en annan väg – bakvägen – då Universal Publishing upptäckte och pitchade in mig. Att jag skulle bli artist var det aldrig något snack om!

– En dag satt jag i studion och skrev en duett. Jag skulle testsjunga mannens stämma för att ge en känsla av hur det skulle låta, men råkade skruva åt fel håll i pitchen på datorn. Det som skulle vara en mörk mansröst blev istället pipigt.

– Vad hände där, tänkte jag direkt. Det var som en andlig uppenbarelse och karaktären Musse uppenbarade sig för mig. Jag skruvade lite till och då kom Helium! Jag kan inte förklara hur det gick till men mössen föddes där och då. Jag såg exakt hur de såg ut, vad de hette och fattade att det här var min mission. Jag hade fått i uppdrag att bli barnambassadör!

Alla som skriver gör det på sitt sätt. Jag själv handskriver till exempel alltid mina intervjuer, med papper och penna, innan de landar i en dator. Camilla beskriver sitt skrivande som en kanal.

– Jag bara skriver det som kommer till mig. Jag vet hur en story eller bok ska börja och sluta, men allt däremellan har jag ingen kontroll på. ”Gå till höger på stigen och där hittar du en nyckel”, skriver mina fingrar på tangenterna medan jag bara ”what – varför då?”. Och berättelsen går vidare med upphittad nyckel och allt annat som följer.

– När jag är mitt i det får jag panik och undrar alltid hur sjutton jag ska få ihop allt, men det tillhör processen. Nu har jag fått det här uppdraget att värna om barnen och det tar jag på största allvar. Barn förtjänar det bästa och kan jag få både små och stora barn att lära sig ord och redskapet att läsa genom böckernas värld, somnar jag lycklig på nätterna.

Musse och Helium började som ljud

Camilla har inga egna barn men lever dygnet runt med tvillingmössen. Hon säger själv att för henne finns Musse och Helium på riktigt. Hon säger det med ett leende, men ändå.

– De bor hos mig, även i böckerna, och det finns mycket av Musse i mig. Jag skriver egentligen bara för mig själv med hjälp av den lilla Camilla och den stora Camilla. Båda måste vara nöjda, annars går det inte igenom. Med andra ord måste resultatet vara underhållande för både barn och vuxna.

Det kan låta som att allt har gått som en dans från den där stunden i studion, då mössen gav sig till känna för första gången. Så är det sällan konstaterar vi som träffar många framgångsrika entreprenörer, som även berättar om vägen till framgång. Den som inte alltid är spikrak.

– När jag hörde rösterna och såg mössen framför mig började jag testa dem på mina kompisar. Jag skickade röstmeddelanden från Musse och Helium som berättade roliga saker om vad som hänt när vi varit ute på Stockholms krogar. Kompisarna tyckte det var kul och mössen blev snabbt populära och lite ”på riktigt” även för dem. Jag kunde själv få meddelanden från någon barchef som tyckte det var dags för syskonen att tänka på refrängen och sätta sig i en mus-taxi hem, säger Camilla och skrattar.

– Jag minns hur jag på julafton skickade ljudfiler till min dåvarande pojkvän Maxim Kalmér, numera affärspartner, och hela hans familj – med personliga hälsningar från Musse och Helium. Det var citat ”de sjukaste och roligaste de hade varit med om” och Maxim fattade direkt att det här var något värt att satsa på.

Efter julhelgerna satte sig Camilla i sin studio och började skapa ljud av mössen. Det hela började nämligen som ljudbok, vilket föll sig naturligt för Camilla som jobbar med musik. Hon ser dessutom alltid allt i bilder. Ser hon inte det hon skriver i bilder är det inte bra nog, så bilderna i huvudet går ihop med hennes skrivande.

Du säger att det tog ett tag att få förlag och andra att fatta din vision med de här små djuren. Att du satsade både pengar, tid och mängder med energi för att skapa ett helt nytt ljudäventyr. Och till slut lyckades du. Berätta mer!

– Storytel fattade grejen och vågade satsa på en helt ny sagoupplevelse för barn. Min ljudbok Musse & Helium – Jakten på guldosten var inte bara en uppläst saga utan mer som en Disney-radioteater med musik, ljudeffekter och 20 olika röster och karaktärer som jag själv läste in. En fortfarande väldigt populär ljudbok som lyssnas på varje dag.

– Dyrt, tidskrävande och med mycket blod, svett och tårar som insats men så värt det när det i slutändan blir bra! Man kan lugnt säga att jag slitit hårt för att få ut Musse och Helium till svenska folket, men jag brinner verkligen för det här. Att inte lyckas fanns helt enkelt inte på kartan.

Påkostad filmproduktion

Ljudboken blev till papper och böcker. Som blev till album, godnattsagor, julsaga, stor Sverigeturné med specialskrivna låtar, merchandise och snart även en animerad film.

– Den här turnén har nästan känts overklig. Att flera tusen står framför en scen för att med tjut, applåder och hejarop uppleva en mini-mus-ikal (notera skämtet) med mina karaktärer på scenen – som dansande popartister – går nästan inte att ta in. Otrolig lycka och stolthet. Som att se sina egna barn uppträda inför publik, säger Camilla och lyser av glädje.

– Filmen är ett häftigt och stort projekt. Jag är i allra högsta grad involverad med manus och annat i samarbete med Nordisk Film och norska Qvisten Animation, som är som Europas Pixar. Bäst helt enkelt! Nu har filmen premiär i slutet av 2026, vilket kan låta som lång tid men det är ett otroligt tidsödande jobb att skapa animerad film. Det är häftigt att veta att Nordisk Film och Qvisten satsar på att skapa den mest påkostade animerade film som någonsin gjorts i Norden.

Vi vet att Maxim och Camilla inte längre är ett par privat men det hindrar dem inte från att framgångsrikt driva bolag ihop.

– Det funkar så otroligt bra att jobba ihop med exet och vi brukar säga att det var nog det här som var meningen. Gemensam vårdnad av Musse och Helium istället för en kärleksrelation. Sedan var det såklart jobbigt att avsluta det som varit, men vi tog hjälp utifrån och lärde oss att först sätta punkt för det gamla och därefter inleda en helt ny relation. Det har vi lyckats med.

Musse & Helium – Mysteriet med hålet i väggen. Så hette den första boken som kom ut och Camilla erkänner att det var en utgivning med blandade känslor. Hon var rädd att ingen skulle gilla det hon skrivit och att det kanske bara var hon själv som tyckte att de båda mössen var roliga och intressanta nog att följa.

– Samtidigt som det var jobbigt att släppa iväg sitt första alster hade det skapats med hundra procent hjärta. Jag brinner för det här och för alla karaktärer och det hade inte blivit någon andra, tredje eller snart nionde bok om de inte hade uppskattats av stora och små. Skulle jag ha gjort det här för att tjäna pengar hade det aldrig gått. Det krävs hjärta och låga.

Bad Camilla Läckberg om råd

Camilla berättar om all positiv respons hon får och har fått från dag ett. Föräldrar hör av sig och tackar henne för att deras barn har knäckt läskoden tack vare Musse och Helium. Hon hör till och med att mammor och pappor slåss (bildligt talat) om att få läsa om mössens alla äventyr för sina barn.

– Det låter galet, men det har hänt att föräldrar som separerar begär delad vårdnad om mina böcker. Så att de inte missar något, säger Camilla och skrattar gott.

Framgångsfaktorn med böckerna är, tror Camilla, att språket är enkelt och flyter som musik. Tonen är inte barnslig utan innehåller både sarkasm, sorg, glädje, galenskap, relationer och en himla massa äventyr. Bilderna som förstärker texten har också visat sig vara en lyckad kombination.

– Jag som själv ser allt i bilder tyckte det var jätteviktigt att hitta rätt bildspråk i böckerna. Hur man gjorde det hade jag ingen aning om, så jag mailade Camilla Läckberg och frågade hur man kunde få tag på en bra illustratör. Hon tipsade mig att leta efter bilder och illustrationer som jag själv gillar och helt enkelt fråga upphovsmakarna om de ville samarbeta.

Det var precis så Camilla gjorde. Jan Jäger var den första illustratören som kunde tolka Camillas bild av Musse och Helium och var till en början böckerna huvudillustratör. Idag har teamet expanderat med flera olika illustratörer runt om i världen, som alla ritar efter Camilla och Maxims önskemål. Concept Art, som det kallas, är väldigt olikt de svenska barnboksteckningar vi är vana vid. Och som läsarna har älskat från första sidan.

Böckerna är inte bara lustfylld och roande läsning för barn. Maxim kom på den smarta idén att använda Musse och Helium i skolorna också. Inte sällan efter förfrågningar från både lärare och rektorer.

Bland de största i Norden

– Många lärare tackar oss för att de med böckernas hjälp kan väcka barnens kreativitet och bidra med klokhet utan pekpinnar om självkänsla, magkänsla, civilkurage och vänskap. Genom samtal om viktiga budskap som med humor och en lagom hög nivå förmedlas via alla karaktärer i böckerna inspirerar man även barnen att läsa mer, bättre och hellre.

Vi kan inflika här att Camilla Brinck rankas idag som en av Nordens största författare. Hennes bokserier om Musse & Helium är de snabbast växande någonsin inom familjeunderhållning i både Sverige och Norge och brukar jämföras av läsarna med JK Rowling och Harry Potter, fast för de yngre barnen. Mer än 3,5 miljoner sålda böcker säger en del om de här mössens populäritet. Och Camillas kreativitet.

– Jag måste nypa mig i armen då och då. Samtidigt tänker jag förvalta det här uppdraget jag har fått som barnens ambassadör och vi ska sprida Musse och Helium över hela världen. Det kan låta kaxigt men jag vill ge extra energi och kärlek till alla andra barn som är som lilla Camilla och deras föräldrar. Att jag har dyslexi betyder inte att det är något fel på mig, det betyder bara att min hjärna fungerar på ett annorlunda sätt. Kan jag hjälpa andra barn – och vuxna – att bli bokälskare, att ta vara på sina styrkor och att våga, då ler jag mig till sömns varje kväll.

– Jag hade det jobbigt i skolan men det gick ju bra ändå, säger Camilla. Och hon är 100 procent trovärdig.

Föregående
Föregående

Hundens bästa vän

Nästa
Nästa

Jeanettes drycker